Friarannonsen (1995) – 1998

”Friarannonsen” (eller ”Svekfull kärlek”) är en rolig och lättviktig enaktare av Gunnar Falkås (1903 – 73). Den framfördes först som radioteater 1954 och blev året därefter film.


I centrum står de två ungkarlarna Algot och Bengt, som delar ett gammalt hus på landet. När postutdelningen hotas av indragning p.g.a. för få försändelser, sätter den ene av gubbarna in en friarannons i en Stockholmstidning i den andres namn. Först blir det förstås konflikt, men när kvinnliga svar strömmar in vaknar lustan. Snart finns Stina från Stockholm på plats – hushållerska med hopp om äktenskap. Nu blir gubbarna bittra rivaler om Stinas gunst. Men brevbäraren själv visar sig vara en riktig charmör. Snart gäller det i stället att få bort honom…


”Friarannonsen” sattes från början upp av en helt fristående teatergrupp: Gubbarna spelades av Gösta Karlsson och Jan Stagenmark och Stina av Brita Kringstad. Robin Bergman kom tidigt in som regissör och spelade även rollen som brevbäraren Georg. Premiären på Husby Hembygdsgård var troligen redan 1995.

Efterhand skedde både ett byte av skådespelare och ett närmande till vår förening. Inför ett uppförande i Vikmanshyttan tog Pernilla Rosenblad över rollen som Stina.


År 1997 återstod bara Jan Stagenmark av den ursprungliga uppsättningen. Hans trätobroder var nu Ihre Toftell och Brita Westberg spelade Stina. Brevbäraren gestaltades av Ebbe Kindblom och årets regissör var Charlotta Johansson. I annonseringen stod nu

”Föreningen Husby Bygdespel” som arrangör. ”Friarannonsen” spelades det året på Hedemora Gammelgård och i Smedjan i Stjärnsund. Dessutom uppfördes pjäsen på äldreboenden – Granen i Långshyttan, Gussarvsgården och Munkbohemmet i Hedemora samt inom den särskilda omsorgen.


”Friarannonsen” spelades – med 1997 års uppsättning – för allra sista gången på en Lutherhjälpsafton i Fline Bygdegård onsdag den 25 mars 1998.


För större foton, klicka på en bild så startar bildspelet!