Johannis i Lillgårn 2000–2001

”Johannis i lillgår´n” är skriven av Gideon Wahlberg (1890 – 1948), en av Sveriges största komiker, pjäsförfattare och visdiktare (”Dans på Svinnsta skär”). Gösta Karlsson gjorde en grundlig bearbetning och översatte spelet till Husbymål.

Föreningen tog tidigt kontakt med Gideon Wahlbergs dotter Ingalill Hansson för att fråga henne, om hon kunde godkänna så stora förändringar. Det blev ett lyckokast.

Ingalill inte bara godkände alla ändringar utan kom också till premiären tillsammans med sin man. Vid applådtacket kom hon upp på scenen och delade ut en röd ros till alla i ensemblen.

Det var en stor kväll för vår förening. Ingalill och hennes deltog också i premiärfesten. Där berättade hon om bakgrunden till ”Svinnsta skär” och om hur hon och hennes man på tu man hand åkt ut till skäret och dansat med en häpen fiskare som enda vittne.


I rollerna (2000):

Gösta Karlsson, Lollo Löfmark, Marie Axelsson (nu Goude), Gunnar Busk, Nina Edvinsson, Alf Zachrisson, Elsa Johannesson, Ebbe Kindblom, Åke Ljungberg, Rune Gunnarsson, Ann Katrin (nu Anna-Lotta) Sjöstrand, Ingvar Emilsson.


Regi:

Birgitta Hellgren

För större foton, klicka på en bild så startar bildspelet!