Ryck opp er gubbar! 2005 och 2006

”Ryck opp er gubbar” tar sitt avstamp i Gideon Wahlbergs ”Bröderna Östermans huskors”, men Gösta Karlsson omarbetade förlagan så grundligt, att det blev en helt ny pjäs.

De tre bröderna Bror, Botvid och Benjamin Hansson (som första året spelades av Gösta Karlsson, Alf Zachrisson och Ebbe Kindblom), söker ny hushållerska. Den gamla trotjänarinnan

Elin Vestman (Ann-Katrin /nu Anna-Lotta/ Sjöstrand) har fått nog av slitet på den förfallna gården.

Nu kommer i stället den driftiga Anna Ruter (Nina Klockarmats), som snabbt bestämmer sig för att rycka upp gården. Men brödernas elaka syster Berta (Lollo Löfmark) vill sätta stopp för det.

Till sin hjälp har hon sin man, den menlöse skräddaren Knut Saxén (Rune Gunnarsson) och dennes bror, fjärsman Wilhelm Bock (Åke Ljungberg).

Knut och Berta har en dotter, den bortskämda Saga (Marie Axelsson – nu Goude). Hon är förlovad med Elin Vestmans son, Erik (Gunnar Busk), som är spårvägskonduktör i Stockholm. Erik är resultatet av en mycket tillfällig ungdomsförbindelse mellan Elin och fjärsman Bock.

Berta vill inte gifta bort sin dotter till Erik. Hon ska i stället ha den åldrade ädlingen Uttmar von Ulv (Jan Winberg) för att i sinom tid bli en rik änka.

Och Anna Ruter har sina egna skäl att söka sig till Hansesgården. I handväskan bär hon ett minne av den far, som hon aldrig har träffat: En näsduk märkt ”BH”….


Andra sommaren bytte Rune Gunnarsson och Ebbe Kindblom roller med varandra, så att alla tre bröderna talade samma dialekt. Ny greve blev Åke Karlsson.


”Ryck opp er gubbar” blev en av föreningens största succéer. Tillsammans såg c:a 6.500 personer föreställningen under de båda somrarna.


Dala-Demokratens recensent skrev: ”Passa på att se det bästa som för närvarande finns i Dalarnas amatörteatervärld.” (DD 30/6 -06)


Patrik Pettersson regisserade båda uppsättningarna

För större foton, klicka på en bild så startar bildspelet!